Brug en puslespilsmåtte og hold styr på brikkerne
Vi kender det alle sammen – i hvert fald dem af os, som lægger lidt større puslespil, eller tager lidt længere tid om at få puslet brikkerne på plads: Der kommer et tidspunkt, hvor det halvfærdige puslespil optager den plads, som vi skal bruge til noget andet.
Ofte er det spisebordet, som må stå for skud som “arbejdsplads”, når der skal lægges puslespil. Men indimellem kommer der jo som oftest et behov for at bruge bordet til noget andet. Enten, når man selv skal spise og gerne vil sidde ved bordet, eller når man får gæster og sofabordet ikke er det ideelle sted at sætte sig omkring.
En puslespilsmåtte er intet mindre en genial og tjener faktisk flere formål.
De fleste puslespilsmåtter er lavet af eller beklædt med filt, hvilket gør, at puslespilsbrikkerne ligger godt fast og dermed ikke så let glider fra hinanden eller endda falder ned på gulvet.
En puslespilsmåtte er en fantastisk måde at holde styr på sine puslespilbrikker. Med en måtte til dit puslespil kan du nemt og hurtigt samle dine brikker, så du altid ved, hvor de er. Puslespilsmåtten holder også brikkerne på plads, så de ikke bliver væk. Samtidig gør puslespilsmåtten det let at lægge puslespillet væk, når du skal bruge bordet til andre formål.
Mange puslespilslæggere anskaffer sig endda mere end én måtte. Så er det nemlig let at skifte mellem at lægge flere forskellige puslespil, når man går lidt i stå eller trænger til lidt forandring.
Hvad er en puslespilsmåtte?
Der findes flere forskellige typer måtter til puslespil. Nogle af dem er endda snarere plader end måtter.
Som udgangspunkt er der disse tre typer:
Måtter til sammenrulning
Måtter som kan rulles sammen, når puslespillet skal lægges væk. Disse måtter er normalt lavet af filt.
Fordelen ved måtter af filt, som kan rulles sammen, er netop det, at de kan rulles sammen og derved ikke fylder ret meget, når de pakkes væk.
Måtterne kan desuden let tilpasses i størrelse ved at klippe dem til med en saks.
En ulempe ved filtmåtterne er, at der nogle gange kan komme folder i stoffet. Skulle det ske, kan de ofte stryges væk (ved svag varme) med et strygejern, for at glatte dem ud igen. Huske dog at tjekke om din måtte må stryges, inden du går i gang, ellers risikerer du at beskadige stoffet. Ofte er det også nok at rulle måtten op omkring de rør, som typisk følger med og lade den ligge i et par dage, så retter stoffet sig normalt også ud.
Måtter til sammenfoldning
Disse måtter består som oftest af en eller flere plader af (kraftigt) pap, som er beklædt med filt (el. lign materiale). Måtterne foldes sammen, når de skal lægges væk.
De foldbare måtter fylder typisk mere, når de pakkes væk og skal opbevares. En stor del af dem skal desuden ligge vandret, når de er foldet sammen, for at brikkerne ikke glider rundt. Der findes dog også foldbare måtter, som kan stå op, hvor brikkerne bliver liggende, når de skal opbevares.
Foldbare puslespilsmåtter er meget lette og hurtige at flytte rundt på. Man folder blot siderne ind over puslespillet og lukker dem sammen (typisk med velcro) – så er det sådan set det.
Med denne type måtte er det meget let og hurtigt at skifte rundt mellem de forskellige puslespil, hvis man er i gang med flere motiver på én gang.
Faste plader
Endelig er der også de helt faste plader. Dette er som oftest en træplade beklædt med filt. Desuden har selve pladen ofte en kant, som ydermere er med til at holde på brikkerne.
En del af de faste plader kan hæves i højden, enten via indbyggede eller via medfølgende ben. Det kan give en bedre arbejdsstilling og et bedre overblik over motivet.
Det er bare lettere med en måtte
Puslespilsmåtter gør bare livet lidt lettere, når man godt kan li’ at have gang i flere puslespil på en gang, eller når man har behov for let og hurtigt at kunne flytte rundt på sit puslespil.
Hvilken type måtte som er den bedste er uden individuelt i forhold til det behov man har og i forhold til præferencer.